یک تریدر - تنها کانال تلگرام ارز دیجیتال که بهش نیاز دارید
جستجوی معنایی semantic search چیست

آشنایی با جستجوی معنایی در گوگل

جستجوی معنایی یا با بهره گیری از هوش مصنوعی  به موتور جست و جو کمک می کند تا بفهمد کاربر دقیقا به دنبال چه می گردد. در گذشته وقتی شما مطلبی را در گوگل جست و جو می کردید در واقع گوگل طبق کلمات کلیدی که شما در کادر جست و جو وارد می کردید نتایج را به شما نمایش می داد که ممکن بود بسیاری از نتایج بی ربط و غیرکاربردی نیز به کاربر نمایش داده شود، اما در حال حاضر با کمک جست و جوی معنایی یا Semantic search گوگل سعی می کند بفهمد شما دقیقا به دنبال چه هستید و نتایجی به شما نمایش داده شود که دقیقا پاسخگوی نیاز شما باشد.

جست و جوی معنایی به سرعت در حال کنار زدن الگوریتم های گوگل در نمایش نتایج است و به زودی جایگزین آنها خواهد شد. تمامی موتور های جست و جو ی مطرح در سطح اینترنت در حال حرکت به سمت جست و جوی معنایی هستند. در واقع این هوشمندی و دقت در نمایش بهتر نتایج جست و جو به رایانه ها و انسان کمک می کند بهتر با یکدیگر تعامل داشته و رضایت بیشتری را برای کاربران به همراه خواهد داشت.

جستجوی معنایی یا سمنتیک سرچ چیست

شرکت گوگل در این زمینه پیشتاز است و با اضافه کردن بخش هایی نظیر “Did you mean ?” (که اگر در نوشتن متن جست و جو اشتباه یا غلط املایی داشته باشید حالت درست آن جمله را به شما نمایش می دهد) و نیز حالت کامل کردن اتوماتیک (که همزمان با تایپ کاربر کلمات بعدی مورد نظر را پیش بینی کرده و نمایش می دهد) در آپدیت الگوریتم مرغ مگس خوار سال ۲۰۱۳ گام نخست خود را در هوشمند سازی نتایج جست و جو برداشت.

در گذشته جست و جوی کاربران در گوگل به صورت کلمه به کلمه بود، برای مثال برای اقامت در تهران عبارت “هتل های تهران” یا شبیه این را جست و جو می کردید، اما امروزه دیگر کلمه جست و جو نمی شود بلکه کاربر خواسته کلی خود را وارد می کند که برای مثال ذکر شده اینگونه می شود “بهترین هتل های  ارزان در تهران” و همانطور که می بینید روش جست و جو بسیار تغییر کرده است. در گذشته وقتی کاربر کلمات را جست و جو می کرد، نتایج زیادی نمایش داده می شد، اما دقت کافی وجود نداشت و بسیاری از نتایج با خواسته کاربر غیرمرتبط بودند و همین امر باعث می شد بسیاری از سئو کارهای کلاه سیاه بتوانند به صورت جعلی خود را به صدر نتایج برسانند. شرکت گوگل نیز همواره برای افزایش محبوبیت خود نزد کاربران تلاش می کرد تا نتایج جست و جو دقیق تر و به خواسته کاربر نزدیک تر باشد که یکی از راه های رسیدن به این هدف ایجاد تغییرات اساسی در الگوریتم های جست و جو بود.

آپدیت الگوریتم مرغ مگس خوار Hummingbird نتایج را بر اساس موقعیت جغرافیایی کاربر و جملات (ترکیب کلمات مختلف) نمایش می داد. با این آپدیت کاربران می توانستند از گوگل همانند یک انسان سوال کرده و جواب دقیق بگیرند. در سال ۲۰۰۸هنگامی که موتورهای جست و جو هنوز بر اساس کلمات کلیدی تایپ شده نتایج را به کاربر نمایش می دادند، شرکت اپل پروژه سیری (Siri) را معرفی کرد که  این قابلیت به عنوان یک دستیار شخصی به محصولات شرکت اپل افزوده شد و کاربران می توانستند سوالات خود را  به صورت جمله بپرسند و جواب بگیرند. شما می توانستید از سیری بپرسید “کدام رژیم برای لاغری مناسب است؟” یا “چطور می توان کوهنوردی کرد؟” که البته جواب های قابل فهم و دقیقی دریافت می کردید و امروزه گوگل نیز از همین تکنولوژی در موتور جست و جوی خود استفاده می کند.

سمنتیک سرچ آینده جستجوی در اینترنت به صورت کاملا هوشمند است و نتایج آن قطعا کاربرها را متحیر خواهد کرد.تویئیت کن

گراف اطلاعاتی گوگل پشتیبان جستجوی معنایی

جست و جوی معنایی توسط گراف اطلاعاتی گوگل پشتیبانی می شود. این گراف مجموعه عظیمی از اطلاعات است که از منابع مختلفی جمع آوری می شود و همیشه در حال به روز رسانی بوده و به گوگل کمک می کند دقیق ترین و کاربردی ترین پاسخ ممکن را به سوالات کاربر داده و سایت هایی را به کاربر نمایش دهد که حتما خواسته کاربر در آن سایت ها وجود داشته باشد.

 

جست و جوی معنایی چگونه بر سئو تاثیر می گذارد؟

دیگر زمان انتشار مقالات بر اساس کلمات کلیدی گذشته است. چون کلمات کلیدی به راحتی قابل دستکاری هستند، اما هدف و نیت شما از انتشار مقاله را نمی توان دستکاری کرد. امروزه وب مستر ها باید دقیقا بدانند در مورد چه چیزی مطلب می نویسند و مقالاتی را در سایت خود منتشر کنند که بار معنایی و مفهوم کاربردی داشته باشد. این کار موجب شده کیفیت مطالب سایت ها بسیار بهتر شود. وقتی شما می خواهید در مورد یک کلمه کلیدی مطلب بنویسید باید معانی آن را بدانید و طبق آن معانی مقالات خود را منتشر کنید. برای مثال وقتی یک کاربر در گوگل کلمه “ورزش” را جست و جو می کند ممکن است به دنبال یکی از معانی زیر باشد :

  • ورزش های روزانه
  • غذاهایی که هنگام ورزش می توان خورد
  • ویدئو های آموزشی ورزشی
  • کفش مناسب ورزش

و مطالب دیگری که می تواند مرتبط با ورزش باشد و این بستگی به نظر مدیران سایت دارد که هدف خود را بر روی کدام بخش از معنی ورزش بگذارند و مطالب خود را در راستای آن موضوع منتشر کنند.

گراف مشخصات سمنتیک سرچ

سئو معنایی نیز همین مفهوم را دنبال می کند. برخلاف گذشته که سئو کارها سعی می کردند سایت ها و مطالب آن ها را بر اساس کلمات کلیدی سئو کنند، امروزه باید مطالب سایت را بر اساس هدف کاربر و جست و جو های احتمالی او بهینه سازی کنند. وقتی کاربری در اینترنت عبارت “تغذیه مناسب بعد از تمرین ورزشی” را جست و جو می کند هدف او کاملا برای گوگل روشن است و طبیعتا سایت هایی را برای کاربر نشان خواهد داد که پاسخ این سوال را داده باشند. شما نیز باید سعی کنید در انتخاب عنوان مقاله برای سئو پاسخ یک سوال را بدهید و طوری عنوان متن خود را بنویسید که مفهومی واضح و روشن را بیان کند و در واقع پاسخ یک سوال باشد. با این روش دقیقا کاربرانی که مطلب شما پاسخ سوال آنهاست به سمت شما هدایت می شوند.

برای اینکه گوگل به اهداف خود برسد و یک موتور جست و جوی کامل و بی نقص برای کاربران باشد، به کمک وب مسترها نیاز دارد. گوگل در اعلامیه های مختلفی از مدیران وب سایت ها خواسته است که مطالب خود را دیگر بر اساس کلمات کلیدی ننویسند. بلکه بجای تمرکز بر روی کلمات کلیدی، تمرکز خود را بر روی نوشتن و انتشار یک مطلب طولانی و مفید بگذارند که مشکل کاربر را حل کرده و جوابگوی سوال او باشد. سایت هایی که در این مسیر حرکت کردند توانستند سریعا در نتایج جست و جو رتبه بسیار خوبی کسب کنند.

رقابت گوگل با مدیران وب سایت ها در کسب رتبه ها

یکی از بزرگترین مشکلاتی که بعد از توسعه جست و جوی معنایی اتفاق افتاد عدم همخوانی مطالب سایت ها با این الگوریتم بود و همینطور قدرت گراف اطلاعاتی گوگل، به این صورت که بسیاری از سوالات کاربران توسط خود گوگل پاسخ داده می شد بدون نیاز به  هدایت کاربر به یک سایت خاص. همچنین بعد از فعال سازی جست و جوی معنایی، بسیاری از سایت ها که قبلا بخاطر یک یا چند کلمه کلیدی در صفحه اول بودند، اکنون برای یک جمله جست و جو شده به صفحات چندم منتقل شدند و این باعث نارضایتی مدیران این سایت ها شده و باعث شد که مدیران سایت های معروف و پربازدید برای کسب مجدد رتبه خود در صدر نتایج نه تنها با سایر سایت های رقیب درگیر شوند، بلکه با گراف اطلاعاتی گوگل نیز رقابت داشته باشند تا گوگل سایت آنها را به عنوان بهترین پاسخ به کاربر نشان دهد.

مدیران سایت ها چکار میتوانند انجام دهند

اگر شما نیز مدیر سایت هستید باید بدانید که گوگل در جست و جوی معنایی انحصار ندارد و هنوز هم سایت هایی هستند که می توانند با سیستم جست و جوی معنایی رقابت کرده و از آن پیشی بگیرند. گوگل می تواند تعدادی از سوالات را پاسخ دهد اما پاسخ تمامی سوالات در گراف اطلاعاتی گوگل وجود ندارد؛ برای مثال اگر کاربری عبارت “طول رودخانه آمازون” را جست و جو کند، بدون اینکه به سایت خاصی هدایت شود پاسخ سوال خود را در همان سایت گوگل خواهد دید،

اما اگر کاربری عبارت “روش های پس انداز پول با درآمد کم” را جست و جو کند، جواب این سوال در گراف اطلاعاتی گوگل وجود ندارد و بنابراین گوگل ناچارا باید سایت هایی که پاسخ این سوال را داده اند به کاربر نمایش دهد و کاربر با مراجعه به آن سایت ها پاسخ خود را بگیرد.

بنابراین امروزه مدیران سایت ها پیش از انتشار مطالب باید تحقیق زیادی در مورد کلمات کلیدی زمینه تخصصی خود داشته باشند و تمام معانی آن کلمات کلیدی را بررسی کرده و مطالبی در سایت منتشر کنند که پاسخگوی تمامی معانی آن کلمات کلیدی باشند.

همچنین ساختن نسخه موبایل از سایت کمک شایانی در جهت بهبود سئو معنایی سایت شما خواهد داشت، زیرا روز به روز تعداد کاربرانی که با گوشی های هوشمند و تبلت کارهای اینترنتی خود را انجام می دهند در حال افزایش است. پس اگر شما نیز می خواهید بازار کاربران موبایل را به دست آورید،

هرچه سریعتر نسخه موبایل سایت خود را پیاده کرده و حتما آن را به صورت واکنش گرا طراحی کنید که بر روی هر سایز صفحه نمایشی به درستی نشان داده شود. توجه داشته باشید نیازی نیست نسخه موبایل سایت همه دکمه ها و منوهای نسخه اصلی را داشته باشد، اما باید به صورتی باشد که کاربر بتواند به راحتی و به صورت واضح مطلب مورد نظرش را در سایت شما مطالعه کند. به خاطر داشته باشید طراحی واکنش گرا و داشتن نسخه موبایل یک عنصر اساسی در سئو سایت می باشد.

کیفیت مطالب نیز برای گوگل بسیار حائز اهمیت بوده و در واقع مهم ترین بخش سایت شما مطالب آن است. سعی کنید مطالب موثق و معتبری را بنویسید و همه چیز را درمورد موضوع مطرح شده در مقاله خود شرح دهید، یا از لینک دادن به منابع خارجی برای دادن اطلاعات بیشتر به کاربر استفاده کنید. حتما از قدرت شبکه های اجتماعی، علی الخصوص گوگل پلاس بهره بگیرید. مطالبی بنویسید که از طرف سایر کاربران پسندیده شده و بازنشر شوند. هرچقدر سایت شما در شبکه های اجتماعی پیشرفت کند، اعتبار بیشتری کسب خواهید کرد و سایت شما در نتایج جست و جو جایگاه بهتری خواهد داشت.

هنگامی که مطلب تازه ای در سایت می نویسید تمام سعی خود را بکار بندید که مطلب شما برای کاربر باشد نه برای موتور جست و جو. هر چقدر مطالب شما برای کاربر قابل فهم تر و واضح تر باشد، اعتبار آن مطلب در موتور جست و جو بیشتر می شود. سعی کنید مطالبی که منتشر می کنید صرفا در زمینه تخصصی خودتان باشد نه در خصوص هر چیز جالبی که در روز اتفاق می افتد.

در مطالب خود به سوالی پاسخ بدهید یا چیزی را آموزش بدهید که افراد بیشماری طالب آن هستند. حتما مقالات طولانی حداقل ۱۰۰۰ کلمه ای بنویسید و مطمئن باشید با این روش ها سئو معنایی سایت شما نیز کامل خواهد بود. تغییرات اخیر در گوگل و مطرح شدن جست و جوی معنایی به معنای حذف سئو از سایت ها نمی باشد، بلکه فقط اندکی روش آن تغییر کرده است، بنابراین شما نیز باید به روز باشید.

رضا فلکی مقدم هستم. مشاور سئو و دیجیتال مارکتینگ و مدیر سایت یک وبمستر که با هدف انتقال تجربیاتم از اینترنت راه اندازی شده است.