یک تریدر - تنها کانال تلگرام ارز دیجیتال که بهش نیاز دارید
اشتباهاتی که در شبکه های اجتماعی مرتکب میشوید

آشنایی با رایج ترین اشتباهات در شبکه های اجتماعی

استفاده از شبکه های اجتماعی برای موفقیت بیشتر در بازاریابی اینترنتی هر کسب و کاری ضروری است و دیگر نمیتوان قدرت بالای آن در جذب مشتری هدفمند را نادیده گرفت.
اما فعالیت در شبکه های اجتماعی هم مانند سایر ابزارهای دیجیتال مارکتینگ تابع قوانین خاصی است که عدم رعایت آنها باعث میشود نتوانید بازدهی لازم را به نسب زمان و هزینه ای که میگذارید داشته باشید و در این مسیر احساس شکست کنید. در این مطلب قصد داریم موارد مهمی را بررسی کنیم که بیشترین تاثیر را در عدم موفقیت کسب و کارها در مدیریت شبکه های اجتماعی دارند

در تمام شبکه های اجتماعی حضور دارید

هر شبکه اجتماعی برای هدف خاصی ایجاد شده و به همین دلیل افرادی که در آنها حضور دارند از نظر رفتاری کاملا با هم متفاوت هستند و توقعات متفاوتی هم دارند. به همین دلیل به خصوص اگر منابع محدودی در اختیار دارید سعی کنید از ابتدا مخاطبین خود را بشناسید و بدانید که آنها در کدام شبکه اجتماعی حضور دارند و سپس فعالیت خود را روی همان شبکه متمکر کنید.
اینکه در همه شبکه های اجتماعی حضور داشته باشید الزاما امتیاز مثبتی برای شما نیست و فروش بیشتر ایجاد نمیکند و حتی در بسیاری از مواقع باعث هدر رفت منابع مالی و نیروی انسانی شما خواهد شد.

برای مثال اگر کسب و کاری دارید که محصول خاص را به صورت B2B برای کسب و کارهای دیگر یا افراد خاص تولید میکند باید به سراغ شبکه اجتماعی لینکدین بروید که مدیران شرکتها و متخصصان در آن حضور دارند و سرمایه گذاری شما روی اینستاگرام اشتباه است اما اگر فروش پوشاک و لوازم ارایشی دارید میتوانید از اینستاگرام فروش خوبی ایجاد کنید.

پس تمرکز روی شناخت محل حضور مشتریان و انتخاب درست شبکه اجتماعی بر اساس آن برای شما بسیار مهم است

پروفایل کاربری شما ناقص است

بعد از اینکه محل شروع فعالیت خود را انتخاب کردید و پروفایل کاربری را در آن ایجاد کردید باید تمامی اطلاعات مربوط به کسب و کار خود را در آن درج کنید زیرا کاربر نمیتواند به یک صفحه ناقص اعتماد کند!
اطلاعات پروفایل، اطلاعات تماس، آدرس سایت، عکس پروفایل مناسب و عکس مناسب برای قسمت کاور باید به درستی و به صورت اختصاصی برای کسب و کار خودتان طراحی و در حساب کاربری قرار داده شود.

با این حرکت وقتی کاربری به پروفایل شما میرسد میتواند ببیند که با یک کسب و کار واقعی و فعال طرف شده است و حس اعتماد بیشتری نسبت به شما پیدا میکند به خصوص اگر اطلاعات پستی و تلفن ثابت شرکتی را هم منتشر کرده باشید.

بجای کیفیت روی کمیت تمرکز دارید

تعداد بالای پست و استوری در طول روز همیشه برای کسب و کار شما مفید نیست و حتی باعث ایجاد مزاحمت برای کاربر میشود که نتیجه منفی برای شما خواهد داشت.
سعی کنید بجای تمرکز روی تعداد بالای پستها در طول روز، بیشتر روی کیفیت آنها مانند زیبایی بصری و جذابیت های گرافیکی کار کنید و محتوای منحصر به فردی را منتشر کنید که کاربر را وادار کند آن را لایک کرده یا به اشتراک بگذارد.

تصور کنید اگر کاربری در اینستاگرام هر بار که وارد اپلیکیشن خود میشود انبوهی از استوری ها و پست های شما را مشاهده کند که هیچ دقت و حساسیتی برای ساخت آنها نداشته اید و در این حالت حسی از بی نظم بودن و بی توجهی شما به کسب و کارتان به کاربر القا میشود و احتمالا افراد زیادی بعد از مدتی شما را آنفالو خواهند کرد.

ارسال مطالب یکسان در تمامی شبکه ها

قبلا توضیح دادم که همه شبکه های اجتماعی یکسان طراحی نشده اند، پس محتوای منتشر شده در آنها هم نمیتواند یکسان باشد چون مخاطبین کاملا با هم متفاوت هستند.
در لینکدین میتوانید ویدئوی آموزشی طولانی و مقاله منتشر کنید و بازخورد خوبی هم بگیرید چون افرادی در آن حضور دارند که به آموزش و یادگیری علاقه نشان میدهند و میتوانند دنبال کننده شما باشند اما در اینستاگرام که بیشتر جنبه بصری دارد افراد حوصله مطالعه مقاله و کپشن های طولانی را ندارند و بیشتر به دنبال تفریح و سرگرمی هستند تا یادگیری و آموزش

به دلیل همین تفاوت است که اگر چند حساب کاربری در شبکه های مختلف دارید باید تا حد ممکن برای هر کدام از آنها مطلب اختصاصی طبق جامعه مخاطب آنها ایجاد کنید تا بتوانید حداکثر رضایت کاربرها را کسب کنید

استراتژی مناسب ارسال مطلب و نظارت ندارید

شبکه های اجتماعی یکی از ابزارهای مهم شما در بخش دیجیتال مارکتینگ است و برای مدیریت آن باید استراتژی از نظر نوع محتوا، ترتیب انتشار و مانیتور کردن نتایج را داشته باشید.
فعالیت بدون استراتژی قطعا به شکست در بلند مدت می انجامد و منابع زیادی از مجموعه شما را هدر خواهد داد.پس قبل از شروع فعالیت باید مشخص کنید :

  1. چند پست در طول هفته خواهید داشت و در چه روزهایی ؟
  2. چه ساعاتی در طول روز انتشار محتوا خواهید داشت؟
  3. موضوع پست شما چه باید باشد؟
  4. ویدئو خواهید داشت یا فقط عکس ؟
  5. هدف از پست ها ایجاد فروش است یا جلب توجه کاربر و افزایش فالوور؟

اینها بخشی از مواردی است که برای تدوین برنامه مناسب برای سوشیال مدیا باید حتما به آن فکر کنید و در طول اجرای استراتژی هم با استفاده از ابزارهای موجود ببینید که چه نتایجی برای شما حاصل شده و آیا در مسیر درست حرکت میکنید؟ آیا بازخورد لازم را از کاربرها گرفته اید ؟
سنجش نتایج در طول زمان به شما کمک میکند ایرادات احتمالی را رفع کرده و به سمت بهتر شدن حرکت کنید و پیشنهاد میکنم برای این کار حتما از کمک یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ کمک بگیرید تا تجربیات خود را در اختیار شما قرار دهد.

بیش از حد به فکر فروش هستید

حتما برای شما هم پیش آمده که از مشاهده بیش از حد تبلیغات در رسانه ها خسته شده باشید و دقیقا در زمان نمایش تبلیغ، شبکه را عوض کنید تا دیگر شاهد آن تبلیغ تکراری نباشید!
در شبکه های اجتماعی هم دقیقا همین رفتار حاکم است و کاربرها دوست ندارند فقط از شما تبلیغ برای فروش محصولات را ببینند و همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید درگیر کردن بیش از حد کاربر برای خرید یک محصول یکی از دلایل عمده آنفالوو کردن صفحه شما در شبکه های اجتماعی است (منبع تحقیق)

چرا افراد شما را در اینستاگرام آنفالو میکنند

دقت کنید که افراد شبکه هایی را دنبال میکنند که برای آنها ارزش ایجاد کند و این ارزش از طریق تولید محتوای جذاب و کاربردی برای کاربر ایجاد میشود نه اینکه هر روز تبلیغی برای فروش یک محصول را مقابل او قرار دهید و توقع داشته باشید که کاربر همچنان فالوور شما باقی بماند

نکته : برای رفع این مشکل میتوانید از قانون ۸۰/۲۰ استفاده کنید به این معنی که ۸۰ درصد مطالب شما باید عمومی و غیر تبلیغاتی باشد و فقط ۲۰ درصد آنها با هدف ایجاد فروش باشد.

با کاربر تعامل برقرار نمیکنید

تفاوت شبکه اجتماعی با سایت و سایر ابزارهای ارتباطی در میزان بالای تعامل کاربرها Engagement با هم در آن است که باید حتما به آن توجه کنید. در شبکه های اجتماعی از هر ۴ کاربر ۱ کاربر به دلیل اینکه پاسخی به سوال خود دریافت نکرده آن اکانت را آنفالوو میکند و این نکته اهمیت ایجاد تعامل با کاربر را به خوبی نمایش میدهد.

بهترین اصول افزایش تعامل با کاربرها در شبکه های اجتماعی عبارت اند از:

  • به کامنت ها افراد در زمان کوتاهی پاسخ بدهید و راهنمایی لازم را انجام دهید
  • هرگز کامنت منفی را پاک نکنید چون این کار باعث خشم فالوورهای شما میشود
  • اگر کامنتی به صورت عمومی قابل پاسخگویی نیست حتما در پیام خصوصی به کاربر پاسخ بدهید
  • به پیام های تشکر کاربرها به خوبی پاسخ بدهید
  • تعهد و درستی کار خود را در رفتار خود نمایش دهید

همانطور که از نام این ابزار مشخص شده است شما در شبکه اجتماعی حضور دارید و باید اجتماعی رفتار کنید و فراموش نکنید که افراد به خوبی رفتار شما را میبینند و از آن به عنوان مبنای تصمیم گیری در خرید محصولات شما استفاده میکنند.

ایجاد تعامل با کاربر باعث میشود ۷۰% آنها برای خرید از محصولات شما و تبدیل شدن به مشتری علاقه نشان دهند.تویئیت کن

درصد بسیار بالایی از کاربرها قبل از اینکه خرید انجام دهند به نظرات باقی کاربرها در شبکه های اجتماعی توجه میکنند و هرچه نظرهای مثبت بیشتری از برند شما در اینترنت وجود داشته باشد، شانس جذب مشتریان جدید و فروش بیشتر برای شما افزایش خواهد یافت.

جامعه هدف خود را مشخص نکرده اید

مساله دیگری که در مدیریت شبکه های اجتماعی مهم است توجه به جامعه هدف و اینکه برای چه افرادی محتوا تولید میکنید است.در اینستاگرام بیش از ۴۷ میلیون کاربر ایرانی وجود دارد ولی آیا همه آنها مخاطب شما هستند؟ آیا همه آنها از شما خرید خواهند کرد و علاقه ای به محصول شما دارند؟ طبیعتا پاسخ این سوالها خیر است.

پس نباید زمان و منابع خود را برای درگیر کردن مخاطب های مختلف با صفحه خود هدر بدهید و در مقابل از ابتدا مشخص کنید که جامعه هدف شما چه افرادی هستند و محتوایی تولید کنید که فقط همان افراد را هدف قرار دهد و به صفحه شما هدایت کند.

نکته منفی رایجی که به خصوص در اینستاگرام مشاهده میکنید این است که افراد سعی میکنند به هر قیمتی شده کاربر به صفحه خود بکشانند ولی به این فکر نمیکنند که واقعا چرا باید این کار را کرد! چرا باید کاربری که نیاز و خواسته اش محصول ما نیست را با هزاران ترفند به صفحه خود بکشانیم وقتی میدانیم که او مشتری ما نیست.

پس سعی کنید از همان ابتدا بصورت کاملا هدفمند برای جامعه کوچکی از ۴۷ میلیون ایرانی حاضر در اینستاگرام و حتی سایر شبکه ها که در آن فعالیت دارید برنامه ریزی کنید و سعی کنید بهترین مطالب را برای همان جامعه محدود منتشر کنید چون از میان همان افراد مشتریان جدیدی برای شما ایجاد خواهد شد.

از متن و هشتگ ها به درستی استفاده نمیکنید

در کنار زیبایی بصری که تصاویر و ویدئو ها به صفحه شما میدهند باید از محتوای مناسب هم برای آن استفاده کنید به خصوص عناوینی که برای محتوا انتخاب میکنید تاثیر شگفت انگیزی در جذب مخاطب دارد و ۸ نفر از هر ۱۰ کاربر به عنوان محتوای شما دقت میکند اما فقط ۲ نفر از ۱۰ نفر به مطالعه باقی مطلب تمایل دارد پس باید دقت زیادی در نوشتن عناوین داشته باشد.

هشتگ ها هم بخش مهمی از میزان دیده شدن پستهای شما است و باید شرایط زیر را داشته باشد

  • فقط از هشتگ های مرتبط استفاده کنید
  • هشتگ ها میتوانند بخشی از متن توضیحات پست ها باشد و نیازی نیست حتما در انتهای آن ارسال شود
  • هر چقدر که اجازه دارید (در اینستاگرام ۳۰ عدد) هشتگ استفاده کنید و اصلا خودتان را محدود نکنید
  • برای هر پست از هشتگ های مختلفی استفاده کنید و هشتگ های تکراری را برای همه پست ها منتشر نکنید
  • هشتگ های ترند شده در موضوع کسب و کار خود را شناسایی کنید و از آنها برای بیشتر دیده شدن استفاده کنید

در استفاده از هشتگ ها دقت کنید که هدف شما هدایت کاربر هدفند به صفحه برای ایجاد تعامل و در نهایت فروش محصولات به کاربر است و به همین دلیل نباید از هشتگ های غیر مرتبط با کسب و کار خود استفاده کنید زیرا ممکن است این هشتگ ها ترافیک خوبی برای شما ایجاد کند ولی فروش نه! افراد به دنبال هشتگ ها به صفحه شما میرسند که به صورت غیر مرتبط استفاده کرده اید  و به همین دلیل بدون اینکه استفاده از مطالب شما بکنند، صفحه شما را ترک خواهند کرد.

تنوع در پست های خود ندارید

امروزه با بهبود وضعیت سرعت اینترنت در کشور میتوانیم انواع پست ها را در شبکه های اجتماعی خود منتشر کنید که برای کاربر جذابیت بیشتری ایجاد کند.
پس سعی کنید از پست ها و استوری از انواع مختلف محتوا استفاده کنید و صرفا عکس یا ویدئو پست نکنید زیرا به مرور جذابیت خود را برای کاربر از دست خواهید داد.

در اینستاگرام میتوانید ویدئوهای طولانی تر را در IGTV منتشر کنید و از ویدئوهای کوتاه تر بصورت پست و استوری استفاده کنید و حتی عکس های چند بخشی یا ورق زدنی داشته باشید که کاربر را بیشتر درگیر میکند و باعث افزایش جذابیت صفحه شما میشود.

در تولید هر نوع محتوایی باید دقت کنید که هویت برند شما در آن حفظ شود تا جایی که کاربر حتی اگر خارج از صفحه شما هم پستی را مشاهده کرد بتواند بصورت ناخودآگاه تشخیص دهد که این مطالب مربوط به برند شماست.

از اینفلوئنسر ها کمک نمیگیرید

توضیح دادم که درصد بالایی از افراد در اینترنت قبل از اینکه خریدی انجام دهند به توصیه و نظرهای سایر کاربرها توجه میکنند و آن را ملاک تصمیم گیری خود قرار میدهند و اینفلوئنسرها از جمله افرادی هستند که افراد اعتماد بالایی به آنها دارند و به توصیه های آنها توجه میکنند.

باید بودجه مناسبی برای معرفی خود توسط اینفلوئنسرها در نظر بگیرید و البته اینفلوئنسر مناسبی را انتخاب کنید که مخاطبهای با پتانسیل تبدیل شدن به مشتری برای شما داشته باشند.
استفاده از اینفلوئنسر ها به خصوص در زمانی که آفر فروش ویژه ای برای زمان کوتاه داشته باشید مانند روز مادر – روز ولنتیاین – بلک فرایدی و … بسیار موثر است چون ترافیک سریع و هدفمند برای شما ایجاد میکند.

از آنجایی که اینفلوئنسرها هزینه های بالایی برای تبلیغات دریافت میکنند باید قبل از اینکه سفارش تبلیغ را به آنها بدهید برای مدتی فعالیت آن اشخاص را زیر نظر بگیرید و بسنجید که برای هر تبلیغ پست و استوری که منتشر کرده اند چه تعداد مخاطب درگیر شده و چه بازخوردی داشته است و اگر از نتایج راضی بودید برای تبلیغ خودتان اقدام کنید چون گرم بودن بازار تبلیغات اینفلوئنسری باعث شده افرادی هم سوء استفاده کنند و هزینه هایی از شما دریافت کنند که هیچ تاثیر مثبتی در کسب و کار شما ندارد.

از فالوور و لایک فیک استفاده میکنید

بزرگترین اشتباه که قطعا باعث نابودی حساب اینستاگرام و سایر شبکه های اجتماعی شما میشود استفاده از خدمات فیک برای بالا بردن لایک و فالوور و کامنت است که متاسفانه بسیار هم رایج است و اپلیکیشن های زیادی برای آن وجود دارد.

استفاده از ربات ها و اپلیکیشنهای جذب لایک و فالوور تا جایی پیش رفته که تمامی شبکه های اجتماعی به فکر روشهای مقابله با آن افتاده اند و افرادی که از این تکنیک ها برای افزایش محبوبیت خود استفاده میکنند را جریمه میکنند.
ممکن است شما هزاران فالوور فیک دارد و خوشحال باشید که تعداد زیادی کاربر شما را دنبال میکند ولی :

  • خودتان میدانید که این افراد واقعی نیستند و توسط ربات ایجاد شده اند
  • شبکه اجتماعی مورد فالیت شما میداند که فالوورهای شما فیک است چون تعداد زیادی از آنها حتی عکس پروفایل هم ندارند و اینکه در زمان بسیار کوتاهی صدها نفر شما را فالوو کرده اند که غیر طبیعی است
  • این افراد هیچ تعاملی با مطالب شما ندارند و هیچ اکشنی برای پست و استوری شما نخواهند داشت
  • استفاده از فالوورهای فیک باعث کم شد نرخ انگیجمت یا نرخ تعامل کاربر با مطالب شما میشود و به همین دلیل شانس حضور در بخش اکسپلور و سرچ  را از دست خواهید داد.

در نهایت میبینید که بالابردن فیک عدد و رقمها در شبکه های اجتماعی کاملا به ضرر شما تمام شده و در اکثر مواقع بعد از مدتی شروع به حذف آنها خواهید کرد پس بهتر است هرگز به سراغ این روشها نروید و صبر داشته باشید تا به مرور بتوانید جایگاه خود را بین کاربرها پیدا کنید .

اینها رایج ترین ایراداتی است که در شبکه های اجتماعی دیده میشود و با دقت در آنها میتوانید شاهد پیشرفت کسب و کار خود در این فضا باشید.این شبکه ها بخش جدانشدی از زندگی افراد در جامعه هستند و ناچار هستید از شبکه های اجتماعی در بازاریابی دیجیتال خود استفاده کنید اما برای موفقیت باید صبر داشته باشید و طبق استراتژی که مشخص کردید حرکت کنید تا در نهایت به موفقیت مورد انتظار خود برسید.

رضا فلکی مقدم هستم. مشاور سئو و دیجیتال مارکتینگ و مدیر سایت یک وبمستر که با هدف انتقال تجربیاتم از اینترنت راه اندازی شده است.