یک تریدر - تنها کانال تلگرام ارز دیجیتال که بهش نیاز دارید
الگوریتم گوگل چیست

آشنایی کامل با الگوریتم های گوگل و کارکرد آنها

گوگل به عنوان محبوب ترین موتور جستجو به دنبال نمایش بهترین نتایج به کاربران خود است زیرا نمایش نتایج مرتبط که پاسخ واقعی سوال کاربر درآن باشد در واقع باعث افزایش رضایت کاربران از گوگل و در نتیجه رشد درآمد زایی این مجموعه است.مدل جستجوی کاربر در طول سالها، تغییرات زیادی داشته است و امروزه حتی از سرچ صوتی در تلفن های همراه استفاده میشود و گوگل باید بتواند پاسخگوی این حجم تغییر و نیاز کاربران خود باشد.در این مقاله قصد دارم الگوریتم های گوگل و انواع آن را معرفی کنم که برای موفقیت در پروسه سئو سایت، آشنایی با این موارد ضروری است.

الگوریتم گوگل چیست و چگونه کار می کند

گوگل برای اینکه بتواند به درستی پاسخگوی کاربران خود باشد و بهترین نتایج را نمایش دهد از الگوریتم ها برای فیلتر کردن و دسته بندی نتایج استفاده می کند.

الگوریتم ها در واقع مانند فیلترهای مختلفی هستند که هر کدام از آنها کاربرد مختلفی دارند و در نهایت از میان هزاران سایت مشخص میکنند که چه سایتی باید جایگاه اول و دوم و …. را داشته باشد.در سالهای دور افراد میتوانستند با روشهایی به سادگی گوگل را فریب بدهند و سایتهای بی ارزش را به نتایج نخست گوگل برسانند اما امروزه دیگر اینطور نیست و گوگل با ایجاد و بروزرسانی الگوریتم های مختلف به سختی با سایتهای اسپم مقابله میکند و همین امر باعث شده که خیلی از تکنیک های سئو کلاه سیاه که در گذشته کاربرد داشت، دیگر کارایی نداشته باشد و منسوخ شود.

برای اینکه گوگل بتواند با استفاده از الگوریتم ها، نتایج مناسب را برای سرچ کاربر نمایش دهد باید مراحل زیر اتفاق بیافتد

۱-گوگل باید متوجه منظور کاربر شود

برای نمایش پاسخ صحیح باید در مرحله اول متوجه منظور سوال کننده بشود!طبیعی است که تا وقتی گوگل نتواند منظور طرف مقابل را بفهمد در پاسخگویی هم ناتوان است و دچار اشتباه می شود.

گوگل برای پی بردن به منظور و هدف کاربر از سوال:

  1. به معنی لغوی کلمه دقت می کند – که در واقع کلمات به صورت عادی و لغتی چه معنایی میتوانند داشته باشند
  2. به هدف کاربر دقت می کند – که کاربر از یک جستجوی خاص دقیقا به دنبال چیست و چه نوع محتوایی مناسب اوست
  3. به بازه زمانی دقت می کند – که کاربر به دنبال جدیدترین نتایج است یا سوال عمومی و بدون تاریخ خاصی مد نظر اوست

برای مثال وقتی کاربر کلمه “وضعیت هوا” را سرچ کند برای گوگل مشخص است که کاربر به دنبال آگاهی از وضعیت هوا روز جاری و آینده است.

اما در مواقعی برای گوگل سخت است که متوجه منظور کاربر شود زیرا نوع سوال بسیار عمومی با مشابهت مختلف است و در این مواقع گوگل پاسخ های مختلفی از دسته بندی های مختلف نمایش میدهد تا کاربر انتخاب درست را داشته باشد

الگوریتم گوگل چگونه کار میکند

برای مثال اگر کلمه “rock” را سرچ کنیم گوگل نمیتواند متوجه شود منظور ما راک به معنای صخره – راک به معنای نام بازیگر – راک به معنای سبک موسیقی است و به همین دلیل از همه گروه ها نتایج را نمایش میدهد تا خود کاربر یکی را انتخاب کند و در واقع مرحله فیلتر کردن این بار توسط خود کاربر انجام می شود.

۲-گوگل باید صفحات مرتبط را پیدا کند

پس از اینکه گوگل متوجه منظور و هدف جستجوی کاربر شد باید نتایج مرتبط را به او نمایش دهد و برای این کار باید یک آرشیو بسیار کامل از سایتها داشته باشد.

برای این کار گوگل روزانه هزاران صفحه سایت را اسکن و ایندکس میکند و آنها را در موضوعات مختلف دسته بندی میکند تا در موقع نیاز بر اساس کلماتی که کاربر جستجو کرده، در این آرشیو عظیم به دنبال صفحات مرتبط بگردد و در کمترین زمان ممکن بتواند نتایج را به کاربر نمایش دهد.

۳-گوگل باید صفحات با کیفیت را گلچین کند

میلیونها صفحه در اینترنت وجود دارد و گوگل باید بتواند گلچینی از بهترین صفحات با کیفیت محتوای مناسب و کاربردی را در اختیار داشته باشد و این کار در گوگل بر اساس شاخص های EAT انجام میشود که شامل :

  • Expertise: به معنی محتوا تخصصی از یک سایت تخصصی در این موضوع
  • Authoritativeness: به معنی اعتبار نویسنده محتوا و میزان شناخته شدن او در میان اهالی فن
  • Trustworthiness: به معنی قابل اعتماد بود و مرجع بودن سایتی که محتوا را منتشر کرده است

 

برای مثال اگر هر سه این عناصر را در کنار هم بگذاریم وقتی که کاربری یک مطلب تخصصی پزشکی را جستجو میکند، گوگل سعی میکند مطالب معتبر دانشگاهی از منابع قوی و تایید شده جهانی را به اون نمایش دهد و معمولا سایتهای سطح پایین که دستورات پزشکی جعلی را منتشر میکنند جایی در صفحه نتایج نخواهند داشت.

هر چه یک سایت در موضوعی تخصصی تر و با سابقه طولانی تری رفتار کند میتواند عناصر اعتماد گوگل در آن موضوع را کسب کند و ترافیک خوبی از گوگل دریافت کند

۴- گوگل به کارآیی صفحات توجه میکند

حال که گوگل توانست به میزان معتبر بودن و مرتبط بودن صفحات به جستجوی کاربر پی ببرد و در آرشیو خود بهترین نتایج را برای آن دسته بندی کند باید ببیند که آن صفحه چقدر از نظر استفاده کاربر مفید است

از جمله مواردی که گوگل در بخش کاربردپذیری سایتها در نظر میگیرد عبارت اند از:

  • واکنش گرا بودن و همخوانی سایت با سایزهای مختلف صفحه نمایش کامپیوتر و موبایل (سایت باید بتواند در هر دستگاهی به درستی نمایش داده شود.)
  • نمایش صحیح سایت در مرورگرهای مختلف مانند کروم، فایرفاکس، اپرا ،ادج و … بدون مشکل و بهم ریختگی ظاهری
  • سرعت سایت به خصوص برای سایتهایی که بیشترین ورودی خود را از کاربران موبایلی دارند
  • امنیت سایت به خصوص برای سایتهای فروشگاهی که تبادل مالی با کاربر دارند

در صورتی که چند سایت از نظر محتوا کاملا نمره یکسانی از گوگل گرفته باشند، سایتی که در گزینه های بالا شرایط بهتری داشته باشد در نتیجه نخست نمایش داده میشود و جایگاه سئویی بهتری خواهد داشت.

توجه گوگل به فاکتورهای داخلی سایتها از جمله سرعت سایت به حدی است که از سال ۲۰۲۱ قصد دارد در رتبه بندی سایتها بصورت مستقیم از Core Web Vitals استفاده کند و سایتهای نامناسب رتبه خود را از دست خواهند داد.تویئیت کن

اهمیت core web vital در سئو

۵- گوگل به سوابق کاربر توجه میکند

در مرحله آخر و برای هرچه اختصاصی تر و دقیق تر سازی نتایج برای کاربر، گوگل به فاکتورهای مانند:

  • مکان فیزیکی و موقعیت قرارگیری کاربر
  • سوابق جستوجوهای قبلی کاربر
  • تنظیمات کاربر برای جستجو در گوگل (برای مثال فیلتر کردن نتایج بالای ۱۸ سال)

هم توجه میکند و طبق تمامی این موارد میتواند ۱۰ نتیجه صفحه اول را به اول نمایش دهد.هنگامی که شما “وضع هوا” را جستجو میکنید گوگل بر اساس موقعیت جغرافیای شما به شما وضع هوای همان شهر را نمایش میدهد که دقیقا همان چیزی است که به دنبالش هستید.

۶- گوگل از مشاوره انسانی برای بهبود استفاده میکند

گوگل برای اینکه جلوی اشتباهات الگوریتم ها را بگیرد از تیم های مختلف انسانی استفاده میکند که Search Quality Raters نام دارند و این افراد که در کشورهای مختلف مستقر هستند بصورت مداوم کلمات مختلفی را در گوگل سرچ میکنند تا ببینند که نتایج نمایش داده شده واقعا مرتبط و مفید هست یا خیر!

اگر ایرادی مشاهده شود یا نتایج مناسبی به کاربر نمایش داده نشود به تیم فنی اطلاع رسانی میشود تا اصلاحات لازم را در الگوریتمها ایجاد کنند

آشنایی با الگوریتم های مختلف گوگل

در حالت کلی میتوان الگوریتم های گوگل را به دو دسته کلی تقسیم کرد که دسته اول نقش کلیدی و مهمی در تقسیم بندی سایتها برای صفحه نتایج دارند و دسته دوم الگوریتم ها به عنوان عناصر کمکی به الگوریتم های اصلی کاربرد دارند و به تنهایی نمیتوانند نقش کلیدی در صفحه نتایج گوگل داشته باشند.

الگوریتم های گوگل بعد از رفع ایرادهای موجود و اضافه شدن امکانات جدید بصورت مدام بروز رسانی میشوند

  1. Core Update : که آپدیت هسته اصلی الگوریتم ها است و معمولا چند بار در سال انجام میشود و هر بار بعد از این نوع بروز رسانی شاهد تغییرات گسترده ای در نتایج گوگل هستیم تا جایی که سایتهای زیادی بعد از این بروزرسانی ها ترافیک خود را از دست میدهند و در مقابل سایتهای دیگر شاهد بهبود وضعیت ترافیک و رتبه های خود هستند.
  2. Minor Update : این بروز رسانی ها به صورت جزئی و مداوم انجام میشوند و ممکن است حتی چند بار در روز هم شاهد آن باشیم ولی معمولا کاربرها متوجه آن نمیشوند و خبری هم از آن منتشر نمیشود و در واقع بخشی از عملکرد روتین گوگل هستند.

 

مهم ترین الگوریتم های گوگل عبارت اند از:

الگوریتم پاندا (سال ۲۰۱۱)

این الگوریتم وظیفه فیلتر کردن و حذف کردن صفحات بی کیفیت و بدون محتوای مفید، صفحات با محتوای تکراری و کپی کننده سایتهای دیگر و صفحاتی که از تکنیک های سئو کلاه سیاه برای رتبه گرفتن استفاده میکنند را بر عهده دارد.

الگوریتم پنگوئن (سال ۲۰۱۲)

وظیفه الگوریتم پنگوئن مقابله با بک لینک های اسپم و بی کیفیت و روشهای غیر اصولی و کلاه سیاه لینک سازی برای کسب سریع نتایج در گوگل است که البته بسیاری از سایتها را از نتایج گوگل حذف کرده است

الگوریتم مرغ مگس خوار (سال ۲۰۱۳)

این الگوریتم شروع تغییر نمایش نتایج از جستجو بر اساس کلمه به موضوع بود و در زمانی رونمایی شد که گوگل احساس میکرد دیگر نمیتواند بر اساس کلمه محور بودن رضایت کاربرها را جلب کند

الگوریتم کبوتر (سال ۲۰۱۴)

هدف از ایجاد این الگوریتم نمایش نتایج لوکال یا در واقع نتایج مرتبط بر اساس موقعیت جغرافیایی کاربر بود

الگوریتم موبایل آپدیت (سال ۲۰۱۵)

با توجه به افزایش تعداد کاربران اینترنت موبایل گوگل سعی کرد با این الگوریتم سایتهای مناسب برای موبایل را طبقه بندی و به کاربر نمایش دهد که این الگوریتم در جامعه سئوکارها به Mobilegeddon معروف است.

الگوریتم RankBrain (سال ۲۰۱۵)

این الگوریتم مغز متفکر گوگل و انتقلابی در نمایش نتایج بود که با استفاده از هوش مصنوعی و قابلیت یادگیری ماشین توانست کیفیت نمایش نتایج در گوگل را بصورت چشمگیری تغییر دهد و سطح رضایت کاربرها را بهبود دهد.

الگوریتم Fred (سال ۲۰۱۷)

این الگوریتم به سراغ محتواهای بی ارزش و تبلیغات محور میرود که ارزشی برای کاربر ایجاد نمیکنند و صرفا برای کسب درآمد ایجاد شده اند و با استفاده از آن گوگل توانست بسیاری از سایتهای با قدمت طولانی و رتبه های خوب که محتوای بی کیفیتی داشتند را حذف کند.

الگوریتم Medic (سال ۲۰۱۸)

هدف این الگوریتم سایتهای با موضوعات سلامتی و طبی است که مطالب یا محصولات مرتبط با این موضوعات را عرضه میکنند و به علت حساسیت این حوزه و ارتباط مستقیم با سلامتی افراد، گوگل سعی کرد که بهترین و مرتبط ترین نتایج را به کاربر نمایش دهد.

الگوریتم Bert (سال ۲۰۱۹)

یک الگوریتم دیگر با قابلیت یادگیری ماشینی و هوشمند که برای فهمیدن هرچه بهتر منظور کاربر از جستجو طراحی و ارائه شده است

اینها مهم ترین الگوریتم های گوگل هستند که از قابلیتهای تمامی آنها در کنار هم برای دسته بندی سایتها و نمایش بهترین نتایج به کاربر استفاده میشود و بصورت مداوم ایرادات موجود در آنها را رفع کرده و برای آنها بروزرسانی ارائه میکند.

اگر سایت ما بعد از آپدیت الگوریتم آسیب دید، چکار باید بکنیم

معمولا بعد از بروزرسانی های Core شاهد تغییرات زیادی در نتایح گوگل هستیم و اگر سایت شما هم بعد از یک بروزرسانی دچار افت رتبه و کاهش ورودی از گوگل شد باید موارد زیر را رعایت کنید:

  1. صبر داشته باشید – معمولا بروزرسانی گوگل از یک روز تا دو هفته طول میکشد و ممکن است در این بازه زمانی دچار افت رتبه موقتی در نتایج شوید پس بهتر است در این مدت نگران نشوید و هیچ تغییری در سایت خود ندهید زیرا ممکن است باعث بدتر شدن شرایط شود.
  2. به توصیه های مختلف اعتنا نکنید – معمولا بعد از این بروزرسانی ها افراد مختلفی که خودشان را کارشناس و سئوکار با تجربه معرفی میکنند به ارائه راه حل هایی برای رهایی از افت رتبه میپردازند که به هیچ وجه نباید به آنها توجه کنید! در این مواقع فقط به مطالب منتشر شده در سایتهای مرجع سئو مانند Moz توجه کنید
  3. تغییری در سایت ندهید – در بسیاری از مواقع افت رتبه ها موقتی است و بعد از چند هفته به مرور رتبه های قبلی خود را بدست می آورید و از این نظر جای نگرانی ندارد.در بسیاری از مواقع اشتباهاتی در الگوریتم وجود دارد که باعث افت رتبه سایت شما و هزاران سایت دیگر میشود که توسط تیم گوگل رفع شده و بروزرسانی های دیگری انجام میشود تا ایراد را رفع کند و سایتهایی که اشتباها دچار افت رتبه شده اند به جایگاه قبلی خود بازگردند
  4. در نهایت اقدام کنید – اگر بعد از مدتی و بررسی همه اتفاقاتی که افتاده شاهد بهبود وضعیت سایت نبودید و تغییری حاصل نشد، احتمالا ایرادی در سئو سایت شما وجود داشته که توسط الگوریتم مورد جریمه قرار گرفته اید و اکنون باید آن ایراد را رفع کنید.

 

موتور جستجوی گوگل یک منبع درآمد زایی بسیار خوب است و گوگل هر ساله میلیونها دلار از سیستم تبلیغاتی گوگل ادز درآمد کسب میکند و برای اینکه درآمد خود را اضافه کند باید کاربرهای جدیدی بدست بیاورد و رضایت کاربرهای قبلی خود را هم حفظ کند تا به سراغ سایتهای رقیب نروند.

در واقع استفاده گوگل از الگوریتم ها فقط و فقط به دلیل بهبود و حفظ رضایت کاربر در استفاده از گوگل و افزایش درآمد این سایت از نمایش تبلیغات است.

دراین میان تنها سایتهایی میتوانند به رقابت ادامه دهند که محتوای مناسب و کاربردی برای مخاطب خود منتشر کنند و استانداردهای لازم از لحاظ کارآیی بالای سایت را رعایت کنند و برای کسب نتایج خوب در گوگل به سراغ روشهای سئو کلاه سیاه نروند.

رضا فلکی مقدم هستم. مشاور سئو و دیجیتال مارکتینگ و مدیر سایت یک وبمستر که با هدف انتقال تجربیاتم از اینترنت راه اندازی شده است.