توجه به سرعت لود شدن سایت یکی از مهمترین وظایف مدیران سایتها است زیرا تعداد کاربران اینترنت موبایل به شدت در حال افزایش است و برای این کاربرها بسیار مهم است که سایت در زمان کوتاهی در مروگر آنها بارگذاری شود.
اهمیت سرعت سایت به اندازه ای است که گوگل هم فاکتورهای مربوط به سرعت سایت را در الگوریتم های خود قرار داده و از آن به نام Core Web Vitals یاد کرده است و از سال ۲۰۲۱ به صورت مستقیم این فاکتورها را در رتبه سئو سایتها لحاظ میکند.
یکی از راه هایی که تاثیر بسیار خوبی در بهبود سرعت سایتهای وردپرسی دارد استفاده از پلاگین کش Cache است که امروز قصد داریم بهترین آنها را به شما معرفی کنیم
کش کردن در وردپرس به چه معنی است
هنگامی که کاربری قصد دارد وارد سایت شما شود باید درخواست هایی از مرورگر او به سایت شما ارسال شود که شامل کوئری از دیتابیس برای خواندن محتوا و همچنین خواندن فایلهای تصویر و جاوا و سی اس اس که برای لود شدن سایت لازم است و در نهایت این فایلها از هاست وردپرس شما به مرورگر کاربر فرستاده میشود و او سایت را به صورت صحیح مشاهده میکند.
پردازش تعداد زیاد درخواستها برای سایتهای بزرگ که کاربران زیادی دارند باعث کندی سرور شده و به خصوص روی هاست اشتراکی که منابع کمی در دسترس است باعث افت محسوس سرعت سایت میشود.
با فعال سازی قابلیت کش فایلهایی از سایت که درخواستهای زیادی به آنها شده در قسمت Ram و بخش کش خود مرورگر شما قرار میگیرد تا در مراجعات بعدی درخواستهای کمتری به سرور فرستاده شود و مرورگر بتواند فایلهای کش شده را برای لود کردن سایت استفاده کند که این کار تاثیر چشمگیری در بهبود وضعیت سرعت دارد.
آشنایی با انواع کش برای سایتهای وردپرس
در مطلب افزایش سرعت سایت وردپرس در مورد عوامل کلی تاثیرگذار در زمان لود شدن سایتهای وردپرس توضیح دادیم و گفتیم که بخش زیادی از سرعت سایت مروبط به سرویس هاست سایت شما است و استفاده از یک سرویس دهنده مناسب و با کیفیت و همچنین فعال سازی شبکه های توزیع محتوا CDN روی سایت میتواند تا حدی به بهبود شرایط کمک کند.
کش در دو حالت کلی قابل فعال سازی است که به کش سمت سرور و کش سمت سایت تقسیم بنده شده است
کش سمت سرور چگونه کار میکند
در این مدل از کش به صورت مستقیم از منابع هاست شما استفاده میشود و افزونه هایی که روی سیستم عامل و وب سرور هاست شما نصب شده و قابل فعال سازی هستند مانند:
- Varnish : یک شتابدهنده نرم افزاری است که روی وب سرور هاست نصب میشود و باعث افزایش سرعت پردازش درخواست های رسیده به سرور میشود.
- Opcache : یک ماژول کش قابل فعال سازی روی نسخه های مختلف PHP
- Gzip : فرآیندی برای فشرده سازی و انتقال سریعتر فایلها به مرورگر است که قبلا در مورد آن توضیح دادیم.
- Memcache : ماژول دیگری برای فعال سازی روی نسخه های مختلف PHP با توجه به تنظیمات هاست شما
- Redis : در سایتهای بزرگ برای کش کردن درخواستهای ارسال شده به بانک اطلاعاتی کاربرد دارد.
نکته : بسیاری از این قابلیت ها در هاست های اشتراکی وردپرس قابل فعال سازی نیستند و شرکتهای هاستینگ این گزینه ها فعال نمیکنند اما با استفاده از هاست وردپرس قدرتمند میتوانید در صورت نیاز خودتان هر کدام از این ماژولها را فعال کنید که در تصویر زیر نمونه آن را مشاهده میکنید
کش سمت سایت (پلاگین کش) چگونه کار میکند
در حالتی که ماژول ها و تنظیمات مناسب کش را در قسمت سخت افزاری و منابع هاست خود ایجاد کردید باید در هسته وردپرس هم تنظمیات نرم افزاری مربوط به آن را انجام دهید که هماهنگی بین سایت و هاست را بصورت دقیق انجام دهد.
پلاگین های کش در وردپرس با ماژول های کش در هاست شما ارتباط برقرار میکنند و در واقع آنها را مدیریت میکنند تا بهترین سرعت سایت برای شما قابل دستیابی شود.
هنگامی که درخواستی به سایت شما میرسد باید از مسیر پلاگین کش عبور کند و بعد از آن پاسخ مناسب به آن درخواست ارسال شود که ممکن است درخواست کاربر به فایل کش شده هدایت شود یا به سرور دستور پاسخدهی را اعلام کند.
چرا باید از پلاگین کش استفاده کنیم
مهم ترین دلایلی که شما را تشویق به استفاده از پلاگین های Cache میکند عبارت اند از :
بهبود سرعت سایت برای کاربر : که هم برای کاربران موبایلی و هم برای دسکتاپ تاثیر بسیار خوبی دارد.
بهبود تجربه کاربر در سایت شما : توجه به تجربه کاربر UX به خصوص در فروشگاه های اینترنتی به شما کمک میکند فروش خود را بیشتر کنید.هر چه سایت شما دیرتر لود شود باعث عدم رضایت و بالا رفتن بانس ریت در سایت شما شده و طبیعتا باعث کم شدن میزان فروش محصولات شما خواهد شد و باید دقت کنید که سرعت سایت در بهبود تجربه کاربری تاثیر مستقیم دارد.
کاهش فشار روی سرور : کش کردن باعث کم شدن درخواست های ارسال شده به سرور و مصرف کمتر از منابع آن میشود که باعث میشود نیاز به جابجایی بین هاستینگ های مختلف برای منابع بیشتر نباشید به خصوص اگر سایت بزرگی دارید که کاربران زیادی به آن وارد میشوند.
صرفه جویی در پهنای باند: وقتی که از کش استفاده میکنید تعداد کمتری فایل از سرور شما به مرورگر کاربر انتقال پیدا میکند و این به معنی صرفه جویی در مصرف پهنای باند هاستینگ شما است.
تاثیر در زمان پاسخگویی : استفاده از کش باعث بهبود سرعت اولین پاسخ سایت به درخواست کاربر یا TTFB میشود چون در این حالت بسیاری از درخواستها توسط کش پردازش شده و زمان پاسخگویی سرور بهبود پیدا میکند.
تاثیر مستقیم در سئو : توضح دادیم که گوگل با توجه به اهمین کاربران موبایل تصمیم گرفته فاکتورهای مروبط به سرعت سایت را به صورت مستقیم در سئو سایت دخیل کند که باعث شده وبمسترها به فکر رفع ایرادات موجود در سایت بیافتند.
آشنایی با قابلیت های کلی پلاگین های کش وردپرس
صدها پلاگین کش برای وردپرس وجود دارد که هر کدام قابلیت های متفاوتی دارند اما مهم ترین این امکانات که تقریبا در تمامی آنها مشترک است عبارت اند از :
فعال یا غیر فعال سازی کش : میتوانید زمانی که تغییراتی در سایت دارید و میخواهید همان لحظه آن را در سایت مشاهده کنید به صورت موقت کش را غیر فعال کنید.
خصوصی سازی کش : صفحاتی مانند ثبت نام – ورود – سبد خرید – تماس با ما – پنل کاربردی و … نیازی به کش شدن ندارند و حتی ممکن است که کش کردن باعث ایراداتی در این صفحات شود به همین دلیل میتوانید هر بخشی از سایت را که نیازی ندارید کش شود را مستثنی کنید تا آن بخشها بدون دخالت کش برای کاربر لود شود.
تجمیع و مینی فای کردن سی اس اس CSS Minify + Combine : مینیفای کردن به معنی فشرده سازی و حذف بخشهای اضافی کدها در فایلهای CSS سایت است که چیدمان کلی سایت و رنگها و فونتها در آن وجود دارد و حتی میتوانید با Combine کردن تمامی فایلهای CSS سایت را به صورت یک فایل تجمیع کنید تا درخواست کمتری برای سرور ارسال شود.
تجمیع و مینی فای کردن جاوا JS Minify + Combine : فایلهای جاوا اسکریپت مربوط به عملکرد بخشهای مختلف سایت میشوند و هرچه از پلاگین های بیشتری استفاده کنید تعداد فایلهای Js سایت هم بیشتر میشود که این به معنای تعداد درخواست بیشتر برای لود شدن هر کدام از این فایلها در مرورگر کاربر است و میتوان در پلاگین های کش این فایلها را فشرده سازی یا تجمیع کرد.
توجه: در فعال سازی این دو گزینه باید دقت کنید چون معمولا باعث بهم ریختگی ظاهر سایت و عمل نکردن برخی قابلیت ها در سایت میشود، پس اگر در پلاگین کش سایت خود این گزینه ها را فعال کردید حتما صفحات مختلف سایت را از نظر درستی نمایش و عملکرد بررسی کنید.
فشرده سازی تصاویر : این قابلیت در پلاگین های معتبر کش وجود دارد تا تصاویر موجود در سایت را فشرده کنند و نسخه بهینه سازی شده آن را به کاربر نمایش دهند.
فعال سازی سی دی ان : اکثر سایتها از سرویس دهنده های CDN برای بهبود سرعت سایت استفاده میکنند و پلاگین کش باید با این سرویس دهنده ها هماهنگی داشته باشد تا باعث تداخل در سایت نشود.در گذشته بهترین CDN های رایگان ایرانی و خارجی را معرفی کردیم.
قابلیت Lazy load : در حالت عادی تمامی بخشهای سایت به صورت همزمان با هم لود میشود و اگر در سایت خود از تعداد زیادی عکس و ویدئو استفاده میکنید کاربر مجبور است تا چند ثانیه صفحه سفید لود شدن سایت شما را ببیند که خوشایند نیست.
قابلیت Lazy load باعث میشود تا ابتدا متن سایت لود شود و تصاویر فقط در محدوده دید کاربر لود شوند و هنگامی که کاربر مطلب را به سمت پایین اسکرول میکند کم کم باقی تصاویر هم برای او بارگذاری میشوند.
DNS Prefetch: اگر از سرویسهای جانبی مانند گوگل آنالیتیکز در سایت استفاده میکنید حتما متوجه شده اید که این گزینه در ابزارهای تست سرعت سایت مانند gtmetrix همیشه باعث کندی سرعت سایت میشود.
معمولا از سرویسهای جانبی زیادی برای افزودن قابلیت چت آنلاین – آمارگیر – تبلیغات و … در سایت خود استفاده میکنیم که این سرویسها چون از یک سایت جانبی روی سایت ما لود میشوند باعث کند شدن زمان کلی بارگذاری سایت هم میشود.
با قابلیت DNS Prefetch میتوانیم سرویسهای جانبی را جلوتر از درخواست کاربر کش کنیم و سرعت سایت را بالاتر ببریم
Resource Preload: بعضی از فایلهای سایت مانند سی اس اس اصلی قالب سایت و فونتها تا زمانی که لود نشوند اجازه نمایش سایت به کاربر داده نمیشود و کاربر فقط صفحه سفیدی مقابل خود میبیند و از آنجایی که معمولا حجم این فایلها هم زیاد است تاثیر زیادی در کند شدن سایت دارند.
با قابلیت Preload میتوانیم مشخص کنیم که کدام فایلها زودتر لود شوند که این کار تاثیر بسیار خوبی در سرعت خواهد داشت.
معرفی بهترین پلاگین Cache وردپرس
تا اینجا با مفهوم کش و قابلیتهای کلی آن آشنا شدید و در ادامه فهرستی از بهترین پلاگین های کش که به صورت رایگان و تجاری عرضه شده اند را مرور میکنیم.
- پلاگین کش Swift Performance : بهترین پلاگین کش از نظر من که قابلیتهای فوق العاده ای دارد و با اکثر هاستینگ ها هماهنگ است. البته این پلاگین نسخه رایگان ندارد و میتوانید نسخه قفل شکسته آن را از فروشگاه های اینترنتی خریداری کنید و از وردپرس با سرعت جت لذت ببرید.
همچنین روش فعال سازی و تنظیمات بخشهای مختلف این پلاگین در دوره آموزشی افزایش سرعت سایت وردپرسی آموزش داده شده است.
- پلاگین کش WP Rocket : یکی از قوی ترین پلاگین ها است که فقط به صورت تجاری عرضه شده است اما نسخه ها مختلف آن در وب فارسی قابل دانلود یا خرید به صورت نال شده است.
- پلاگین کش LiteSpeed Cache : این پلاگین محصولی از شرکت لایت اسپید است و فقط روی هاستی که وب سرور LiteSpeed داشته باشد قابل فعال سازی است و امکانات فوق العاده ای در اختیار شما قرار میدهد. مزیت اصلی این پلاگین هماهنگی عالی آن با وب سرور است چون هر دو محصول توسط یک شرکت ارائه شده اند – دانلود رایگان
- پلاگین کش Cache Enabler : به صورت رایگان ارائه شده و از این لینک قابل دانلود است.
- پلاگین کش Comet Cache : که از این لینک میتوانید به صورت رایگان از مخزن وردپرس دانلود کنید و البته نسخه تجاری با امکانات بیشتر هم دارد.
- پلاگین کش W3 Total Cache : یکی از قدیمی ترین و محبوب ترین پلاگین های کش است که سالهاست در مخزن وردپرس وجود دارد و میلیونها نصب فعال دارد – لینک دانلود
- پلاگین کش WP Super Cache : این پلاگین محبوب هم در نسخه های رایگان (دانلود از اینجا) و تجاری عرضه میشود که هرکدام امکانات خاص خود را دارند.
- پلاگین کش WP Fastest Cache : این پلاگین با بیش از ۱ میلیون نصب در مخزن وردپرس دارد(دانلود از اینجا) و از منابع کمی استفاده میکند و به همین دلیل برای هاست های اشتراکی و معمولی ارزان قیمت مناسب است.
- پلاگین کش WP Optimize : این افزونه کمتر شناخته شده است اما نظرات مثبت زیادی از کاربرها برای آن ثبت شده است که علاوه بر فعال سازی کش روی سایت شما میتواند بهینه سازی دیتابیس سایت را هم انجام دهد – دانلود
- پلاگین Redis Cache : اگر ماژول ردیس روی سایت شما نصب شده باشد میتوانید از این پلاگین برای فعال سازی کش هم استفاده کنید – دانلود
استفاده از پلاگین کش در وردپرس یک امر ضروری است که حتما باید برای هر سایتی از آن استفاده شود اما عملکرد این پلاگین ها روی هاستینگهای مختلف با هم متفاوت است و ناچار هستید در گام اول چند مورد از این پلاگینها را روی سایت خود نصب کنید تا ببینید که کدام مورد عملکرد بهتری دارد و در نهایت گزینه مناسب سایت خود را انتخاب کنید.
اگر شما هم تجربه ای در استفاده از پلاگین Cache وردپرس داشته اید یا قصد دارید گزینه دیگری را معرفی کنید لطفا در بخش کامنت نظرات خود را اعلام کنید.
ارسال دیدگاه