یک تریدر - تنها کانال تلگرام ارز دیجیتال که بهش نیاز دارید
کارشناس دیجیتال مارکتینگ یا دیجیتال مارکتر چه شخصی است

کارشناس دیجیتال مارکتینگ چه شخصی است و چه زمانی به او نیاز دارید

امروز دیجیتال مارکتینگ  شامل زیر شاخه های زیادی میشود و همه جا صحبت از مزایای آن برای کسب و کارها است که همین توجه باعث میشود بسیاری از افراد به این فکر بیافتند که در این حوزه مشغول به کار شوند و تخصص خود را گسترش بدهند.

زیر شاخه های فعالیت در بازاریابی اینترنتی بسیار زیاد است و شخصی که قصد دارد کارشناس دیجیتال مارکتینگ یا دیجیتال مارکتر شود باید مجموعه ای از زیر شاخه های آن را بشناسد و با استفاده از همه آن ها در کنار هم برای دیده شدن بیشتر و افزایش فروش محصولات به شرکت ها کمک کند.

شاید سالها زمان لازم باشد تا شخصی تسلط لازم روی تمامی شاخه های دیجیتال مارکتینگ را کسب کند ولی در نهایت به نیروی قدرتمندی تبدیل میشود که بودجه تبلیغاتی مجموعه در دست اوست و باید به بهترین روش ممکن آن را هزینه کند و همچنین باید بداند که برای رسیدن به هدفی که دارد چه ابزارهایی در اختیار اوست و از کدام ابزارها باید استفاده کند.

به چه شخصی کارشناس دیجیتال مارکتینگ گفته میشود

کارشناس دیجیتال مارکتینگ به شخصی گفته میشود که مسئول ایجاد آگاهی از برند و افزایش ترافیک و فروش محصولات سایت با استفاده از بسترهای دیجیتال باشد.

بسترهایی که در اختیار اوست از جمله:

  • سایت که بستر اصلی فروش در آن ایجاد میشود
  • شبکه های اجتماعی به عنوان ابزار کمکی بسیار پر قدرت
  • سئو سایت برای هدایت ترافیک ارگانیک و رایگان
  • ایمیل مارکتینگ برای ارسال پیشنهادات ویژه و اطلاع رسانی به کاربرها
  • تبلیغات اینترنتی در گوگل یا سایر پلتفورم های قابل استفاده
  • تبلیغات اس ام اس بصورت عمومی یا هدفمند
  • ابزار آنالیزی برای سنجش وضعیت کمپین ها و اعمال تغییرات لازم

دیجیتال مارکتر باید در مرحله اول بسترها را به خوبی بشناسد و نوع عملکرد و قدرت آنها را به خوبی بداند تا در مواقع لازم بتواند به درستی تصمیم گیری کند که برای ایجاد یک کمپین دیجیتال به کدام یک از این بسترها نیاز دارد

در مرحله دوم و بعد از انتخاب بسترها، باید کمپین را اجرا کند و در طول اجرا بصورت مداوم به نتیجه ها نظارت کرده و تغییرات لازم را برای کسب حداکثر نتیجه اعمال کند.

دیجیتال مارکتر یکی از مهم ترین پست های سازمانی را در اختیار دارد زیرا بودجه تبلیغات در اختیار اوست و میتواند با تصمیم درست، بازدهی چند صد درصدی برای مجموعه ایجاد کند و در مقابل بخاطر نداشتن تسلط و تخصص کافی، بودجه را هدر بدهد بدون اینکه نتیجه خاصی بگیرد.تویئیت کن

همچنین دیجیتال مارکتر باید با ابزار آنالیز و تحلیل داده ها به خوبی آشنایی داشته باشد تا بعد از پایان کمپین ها بتواند نتایج کسب شده را آنلالیز کرده و از آن نتیجه گیری کند، زیرا چیزی که قابل سنجش نباشد عملا شکست خورده است و بودجه به صورت بی حساب هزینه شده است.

فقط با تحلیل داده ها است که میتوان پی برد که آیا کمپین در مسیر درست اجرای خود است یا نیاز به اصلاح و باز بینی دارد و همچنین در بهبود استراتژی بازاریابی اینترنتی سایت تاثیرگذار است.

در شرکت های کوچک که بودجه تبلیغاتی کمی دارند معمولا یک شخص به تنهایی تمامی فعالیت های مربوط به دیجیتال مارکتینگ را انجام میدهد اما در شرکتهای بزرگتر، کار به صورت تیمی انجام میشود و چندین نفر با هم کمپین ها را پیش میبرند.

کارشناس دیجیتال مارکتینگ چه توانایی هایی باید داشته باشد

توضیح دادم که برای دیجیتال مارکتر شدن باید مجموعه ای از تخصص ها را داشته باشید و معمولا افرادی که قصد دارند به جایگاه مدیر بازاریابی دیجیتال برسند سعی میکنند در تمامی زیر شاخه های دیجیتال مارکتینگ تخصص پیدا کنند و در مقابل بعضی از افراد هم فقط سعی میکنند در یکی از شاخه ها مانند مدیریت شبکه های اجتماعی تخصص پیدا کنند و حرفی برای گفتن داشته باشند.

تخصص های کلی که برای یک دیجیتال مارکتر حرفه ای نیاز است:

بازاریابی ویدئویی : این روزها جلب توجه کاربر بسیار سخت تر از قبل شده و افراد به هر مطلبی توجه نشان نمیدهند.برای همین در سالهای اخیر استفاده از ویدئو برای توضیح راحت تر و قابل فهم تر مسائل بسیار بیشتر شده  و کاربرها هم از این اتفاق راضی هستند چون معمولا مطالعه متن ها طولانی کمی خسته کننده است و حتی افراد با خواندن هم بصورت کامل متوجه توضیحات نمیشود.

نیازی نیست یک دیجیتال مارکتر با اصول فیلم برداری و تدوین ویدئو آشنا باشد اما باید بداند که روایت ویدئو چطور باید نوشته شود و چه نکاتی باید در ویدئو توضیح داده شود تا کاربر را درگیر کند.

بهینه سازی سایت: آشنایی با اصول سئو یکی دیگر از توانایی های دیجیتال مارکتر است که اتفاقا بسیار پر کاربرد هم هست! سئو به سایتها کمک میکند که در موتورهای جستجو دیده شوند و تا سالها ترافیک ارگانیک دریافت کنند، بدون اینکه هزینه خاصی برای آن پرداخت کرده باشند و چه چیزی بهتر از این برای افزایش بازدید سایت. بهینه سازی سایت تخصص اصلی کارشناس سئو است اما در بسیاری از مواقع نیاز است که دیجیتال مارکتر ها هم با آن آشنایی داشته باشند

شخص سئوکار باید با اصول سئو کلاه سفید و کلاه سیاه آشنا باشد و بتواند با توجه به نوع سایت و رقبای موجود برنامه ریزی کند تا بتواند جایگاه مناسب در صفحه نتایج گوگل را کسب کند.

دقت کنید که اکثریت افراد برای یافتن پاسخ سوالی که در ذهن خود دارند به گوگل مراجعه میکنند و روی اولین لینکهایی که ببینند کلیک میکنند و رتبه داشتن در گوگل نه تنها باعث هدایت ترافیک هدفمند به سایت میشود بلکه برای افزایش شناخته شدن و محبوبیت برند Brand Awareness هم مفید است.

بازاریابی محتوا : محتوا در سایتها مهمترین چیزی است که گوگل به آن بها میدهد و بر اساس آن به سایتها رتبه میدهد.علاوه بر سایت، در تمامی بسترهای ارتباطی مانند ایمیل و شبکه های اجتماعی هم باید محتوای مناسب برای هدفی خاص منتشر شود که لازمه همه اینها، آشنایی شخص با اصول بازاریابی محتوایی یا Content Marketing است.

برای تولید و انتشار محتوا در بسترهای مختلف باید استراتژی مشخصی ایجاد شود و نوع مطالب و بازه زمانی انتشار آن مشخص شود که البته این استراتژی همیشگی نیست و با گذر زمان و نتایج کسب شده نیاز به اصلاح و بازبینی دارد.

شبکه های اجتماعی: هر شخصی حداقل در یک شبکه اجتماعی عضو است و این یعنی  پتانسیل بسیار بالا برای برندسازی و هدایت افراد مختلف به بستر نهایی فروش که میتواند سایت شما باشد.دیجیتال مارکتر باید شبکه های اجتماعی مختلف را بشناسد و کاربرد آنها را بداند چون هر شبکه اجتماعی برای محصول خاصی مناسب است.

دقت کنید که حضور در شبکه های اجتماعی هزینه دارد و هرچه شما تعداد بیشتری از آنها را برای حضور خود انتخاب کنید باید هزینه بیشتری هم برای مدیریت آن شبکه ها پرداخت کنید. پس با داشتن شناخت از این شبکه ها، میتوانید تعدادی از آنها که میدانید مخاطب نهایی شما در آن حضور دارد را انتخاب کرده و فعالیت خود را شروع کنید.

برای مثال شبکه اجتماعی لینکداین برای مجموعه هایی که به دنبال مشتریان B2B هستند مناسب است و اینستاگرام هم برای محصولات عمومی که بدرد تمامی افراد جامعه میخورد.

ایمیل مارکتینگ : هنوز هم استفاده از ایمیل مارکتینگ در بسیاری از مجموعه ها رواج دارد و از آن برای ارسال خبرنامه و اطلاع رسانی از آفر های ویژه خود استفاده میکنند.درست است که بازاریابی ایمیلی قدیمی شده ولی هنوز یکی از بهترین نرخ های درگیر کردن کاربر را دارد و نباید از آن قافل شد.

برای شروع فعالیت در ایمیل مارکتینگ میتوانید از صفحه ابزار وبمستر وارد گروه مرتبط شوید و سرویس دهنده ایرانی یا خارجی خود را انتخاب کنید.

پلتفورم های تبلیغاتی : برای تبلیغات و دیده شدن در اینترنت میتوان از روشهای مختلفی از جمله تبلیغات در گوگل ادز یا پلتفورم های داخلی تبلیغاتی مانند : یکتانت – کلیک یاب – سنجاق – مدیا اد – صباویژن و … استفاده کرد که هر کدام از این پلتفورم های تبلیغاتی مزایا و معایب خود را دارند و شخص دیجیتال مارکتر با شناختی که نسبت به بازدهی و کیفیت هر کدام از آنها دارد میتواند بهترین گزینه را انتخاب کند.

در این پلتفورم ها میتوان کمپین های مختلف با مقاصد مختلف بصورت متنی، بنری، ویدئویی و پوش نوتیفیکشن ایجاد کرد.
دوره های مختلف آموزش دیجیتال مارکتینگ در سایت وجود دارد که پیشنهاد میکنم از آن استفاده کنید.

نرخ بازگشت سرمایه یا ROI در کمپین ها یعنی در مقابل هزینه ای که میکنید چقدر فروش ایجاد شده و چقدر سود کرده اید و اگر میبینید که هر بستر بازاریابی اینترنتی دارای ROI پایینی است باید آن را کنار بگذارید چون برای شما مناسب نیست و باعث هدر رفت بودجه شما میشود.تویئیت کن

چه زمانی به کارشناس دیجیتال مارکتینگ یا دیجیتال مارکتر نیاز دارید

آنالیز و تحلیل داده : هر کدام از زیرشاخه های دیجیتال مارکتینگ دارای ابزارهای آنالیزی مخصوص به خود هستند که ترافیک و تعامل ایجاد شده را سنجش میکنند.برای مثال برای آمار سایت از ابزار گوگل آنالیتیکز Google Analytics استفاده میشود.

ایجاد کمپین و هزینه در اینترنت بدون سنجش داده آن مانند حرکت کور کورانه است که بسیار غیر حرفه ای و بی نتیجه است.شما از اجرای کمپین ها دیتا بدست می آورید و باید بتوانید این داده ها را تحلیل کنید و بر اساس آن نتیجه بگیرید.

بر اساس تحلیل داده است که میتوانید تشخیص دهید کدام بستر بازاریابی اینترنتی برای شما مناسب تر بوده و مشتری بیشتری آورده است.برای مثال اگر کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ در شبکه های اجتماعی داشته اید با تحلیل داده ها متوجه میشوید که آیا هزینه پرداختی به اینفلوئنسر ارزشش را دارد یا خیر.

کدنویسی و دانش فنی: این مورد جزء گزینه های ضروری نیست ولی آشنایی با آن بسیار مفید است. برای مثال آشنایی با سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس و جوملا، آشنایی با کدنویسی و روش های مدیریت هاست و سرور و تکنولوژی های قابل استفاده در وب به شما کمک میکند فعالیت حرفه ای تری داشته باشید و تسلط شما به جوانب مختلف کار بیشتر باشد.

دانش مدیریت برای دیجیتال مارکتر ضروری است

در مجموعه های بزرگ که حجم کار زیاد است و افراد زیادی برای تولید محتوای متنی یا ویدئویی، گرافیک و تولید تصاویر، تبلیغات و بستن کمپین ها فعالیت میکنند یک نفر به عنوان مدیر دیجیتال مارکتینگ انتخاب میشود که وظیفه حساس و سختی بر عهده او است.

این شخص باید دید به آینده داشته باشد و استراتژی های خود را برای چند ماه اینده بچیند، یعنی باید بداند که مجموعه در حال حاضر چه جایگاهی دارد و به کجا میخواهد برسد و برای رسیدن به این جایگاه برنامه ریزی کرده و تیم را هدایت کند.

همچنین باید شناخت کافی نسبت به تمامی بسترهایی که در زیرمجموعه اش از آنها استفاده میشود داشته باشد تا بتواند بودجه ای را که در اختیار دارد به درستی و با حداکثر نرخ تبدیل Conversion rate  ممکن هزینه کند تا هم منافع سازمان تامین شود و هم اعضای تیم از نتیجه حاصل شده راضی باشند.

دیجیتال مارکتر حرفه ای باید با سایر بخشهای سازمان هم ارتباط بگیرد و خواسته های آنها را در برنامه مارکتینگی خود لحاظ کند چون همه محصولات سازمان ها به صورت مساوی اولویت ندارند و بر اساس شرایطی که پیش می آید ممکن است فروش یک محصول خاص توجیه بیشتری داشته باشد که شناخت این محصول و اقدام سریع برای ایجاد کمپین های فروش در سایه همکاری تیمی با سایر اعضای سازمان امکان پذیر است.

چه زمانی به کارشناس دیجیتال مارکتینگ نیاز دارید

اگر هدف از ایجاد سایت ایجاد افزایش از آگاهی برند و جذب مشتریان جدید باشد باید از مشاوره یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ استفاده کنید چون بازاریابی در اینترنت به اصول و قواعد خاصی پایبند است و بدون داشتن دانش کافی و شناخت ابزارها نمیتوان در این مسیر گام برداشت.صرف قرار دادن یک بنر در سایتها دیگر برای تبلیغ به معنای دیجیتال مارکتینگ نیست! بلکه این تخصص بسیار پیچیده تر و بزرگتر از اینهاست و زمانی اهمیت آن را درک میکنید که میلیونها تومان برای تبلیغات در اینترنت هزینه کرده باشید و هیچ نتیجه ای نگرفته باشید.

دیجیتال مارکتر بسترهای تبلیغاتی و کاربرد آنها را به درستی میشناسد و میداند که برای نیاز شما کجاها باید هزینه کرد و از چه بسترهایی باید دوری کرد که این مورد در شرایط اقتصادی فعلی کمک زیادی در کاهش هزینه های مجموعه شما میکند.همچنین او میتواند به شما ایده بدهد و آمار ورودی سایت شما را تحلیل کند که طبق آن نقاط ضعف و قوت شما مشخص خواهد شد.با تحلیل دقیق داده ها میتوان متوجه شد کاربر از چه مسیرهایی بیشتر به سایت میرسد و کدام صفحات سایت فروش بیشتری ایجاد کرده اند و اینکه چه صفحاتی برای کاربر محبوب نیست و باعث افزایش بانس ریت شده است.

بازاریابی در اینترنت به روش صحیح و خطا فقط باعث هدر رفتن بودجه تبلیغاتی شما میشود اما با کمک یک دیجیتال مارکتر حرفه ای مسیر به درستی برای شما مشخص است و نتایج کسب شده هم راضی کننده خواهد بود.

رضا فلکی مقدم هستم. مشاور سئو و دیجیتال مارکتینگ و مدیر سایت یک وبمستر که با هدف انتقال تجربیاتم از اینترنت راه اندازی شده است.